* Direcţia Judeţeană pentru Cultură Brăila a organizat, sâmbătă, o excursie la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură de la Pietroasa * brăilenii au vizitat podgoriile, pivniţele, precum şi vechiul palat unde se află expusă replica Tezaurului de la Pietroasa * oaspeţii au participat, de asemenea, la o degustare de vinuri
Sub genericul "Viticultura - activitate generatoare de valori patrimonial - culturale", sâmbătă, 21 septembrie 2013, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Brăila a organizat o vizită de documentare la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie de la Pietroasa, judeţul Buzău, aparţinând Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti.
Evenimentul a fost pus la punct de directorul Direcţiei pentru Cultură Brăila, Ana Hărăpescu, cu sprijinul arh. Marcian Roman şi al colegilor de la Direcţia pentru Cultură Buzău, care i-au însoţit pe brăileni la Pietroasa.
Vechi de mai bine de un secol (au fost fondate în anul 1893), podgoriile de la Pietroasa sunt, de departe, printre cele mai importante din ţară, alături de cele de la Cotnari, iar soiurile existente aici - Riesling Italian, Fetească Albă, Merlot şi Tămâioasă Românească - sunt apreciate în toată lumea. Staţiunea Viticolă are o istorie aparte, ce a fost prezentată de ing. Dragoş Matei, care le-a fost şi ghid brăilenilor. Au fost vizitate podgoriile, muzeul, vechiul palat, pivniţele pline cu budane, precum şi instalaţiile de producere a vestitelor vinuri de la Pietroasa. Brăilenii au putut vedea, cu acest prilej, viţă veche de un secol, dar şi replica Tezaurului de la Pietroasa - cel mai mare din lume, în momentul descoperirii, până la găsirea mormântului lui Tutankamon -, executată la scară 1/1, în anii 70. A fost prezentată, de asemenea, o scurtă istorie a viticulturii româneşti.
Străjuită de nuci şi