Șofranul (Crocus sativus) este o plantă mediteraneană, din care se poate extrage condimentul șofran, uleiuri aromatice, precum și numeroase alte substanțe cu utilizări în medicină și alimentație.
Șofranul a fost întotdeauna cel mai scump condiment din lume. Originile nu sunt certificate insǎ par a se situa în Orientul mijlociu. A fost introdus in Europa de mauri prin Spania, la ora actualǎ fiind cultivat în Spania (La Mancha) și Grecia, Franța (cea mai bunǎ calitate), Italia, iar in restul lumii in Maroc, Cașmir,Iran (cel mai mare producǎtor) sau China. Prețul său ridicat (30 000 -40 000 euro/kg) se datorează faptului că pentru 1 kg de condiment trebuie recoltate între 130 000 si 250 000 de flori.
Arabii, cei mai mari consumatori de șofran, îl folosesc la aromatizarea mâncarurilor din miel, oaie, pui, orez. În Franța este indispenabil pentru bouillabaisse, în Italia pentru risotto, în Spania pentru paella. Țări ce importă șofran: Arabia Saudită, Kuweit, SUA.
Aceasta pagina a fost parcursa de 4 ori de catre cititorii nostrii. Va multumim Dumneavoastra si tuturor celorlalte persoane interesate.
Șofranul (Crocus sativus) este o plantă mediteraneană, din care se poate extrage condimentul șofran, uleiuri aromatice, precum și numeroase alte substanțe cu utilizări în medicină și alimentație.
Șofranul a fost întotdeauna cel mai scump condiment din lume. Originile nu sunt certificate insǎ par a se situa în Orientul mijlociu. A fost introdus in Europa de mauri prin Spania, la ora actualǎ fiind cultivat în Spania (La Mancha) și Grecia, Franța (cea mai bunǎ calitate), Italia, iar in restul lumii in Maroc, Cașmir,Iran (cel mai mare producǎtor) sau China. Prețul său ridicat (30 000 -40 000 euro/kg) se datorează faptului că pentru 1 kg de condiment trebuie recoltate între 130 000 si 250 000 de flori.
Arabii, cei mai mari consuma