Cei 61,8 milioane de germani cu drept de vot sunt chemaţi duminică la urne pentru desemnarea celor 598 de membri ai noului Bundestag (camera inferioară a parlamentului german). Rezultatele finale sunt greu de prognozat cu exactitate, însă este aproape sigur că niciun partid nu va obţine suficiente mandate parlamentare pentru a putea guverna singur.
Potrivit unui sondaj de opinie realizat de institutul Emnid şi care va apărea în ediţia duminicală a publicaţiei Bild, coaliţia de centru-dreapta condusă de cancelarul Angela Merkel conduce cu un mic avans în faţa opoziţiei. Astfel, coaliţia formată din Uniunea Creştin-Democrată/Uniunea Creştin-Socială (CDU-CSU) şi liberali (FDP) este preferată de 45% din electoratul german, faţă de coaliţia de centru-stânga alcătuită din Partidul Social-Democrat (SPD, condus de Peer Steinbruck), Verzi şi stânga radicală Die Linke, coaliţie susţinută de 44% din germani (din care 26% SPD, 9% Verzii şi 9% Die Linke), scrie Agerpres.
Într-un ultim miting electoral al CDU, desfăşurat sâmbătă la sala Tempodrom din Berlin, cancelarul Angela Merkel (59 de ani) le-a cerut alegătorilor germani să meargă la vot pentru a-i putea acorda un "mandat solid" care să-i permită menţinerea "unei Germanii puternice, o ţară respectată în Europa şi care îşi apără interesele în lume".
Referindu-se la criza economică care afectează Europa în ultimii ani, Merkel, care şi-a reafirmat ataşamentul faţă de valorile europene, a subliniat că solidaritatea nu poate fi decât una 'condiţionată'. În opinia sa, criza economică nu a fost încă depăşită şi este necesar ca statele din zona euro să pună în practică o serie de reforme pe care Germania le-a implementat deja.
Principalul rival al politicienei conservatoare, liderul social-democrat Peer Steinbrück, care a ales să îşi încheie campania printr-un miting electoral la Frankfur