Persoanele care beau bere moderat prezintă un risc scăzut de a suferi de pietre la rinichi. La această concluzie au ajuns cercetătorii din Finlanda, ale căror concluzii au fost publicate în Jurnalul American de Epidemiologie.
Cercetarea, realizată în Finlanda, pe bărbaţi în a căror dietă era inclus un consum moderat de bere, a demonstrat că incidenţa pietrelor la rinichi poate fi scăzută cu 40% odată cu includerea acestei băuturi în dietă.
Doctorul Tero Hirvonen de la Institutul de Sănătate Publică din Helsinki, coordonatorul studiului, afirmă că aceste posibile efecte ale consumului moderat de bere nu pot fi puse pe seama unui anumit ingredient al acestei băuturi, ci este rezultatul unui cumul de elemente pe care berea le conţine – de la ingredientele sale naturale, la ponderea de peste 90% pe care o are apa în compoziţia sa.
„Studiul vine să aducă o confirmare ştiinţifică unor obiceiuri, să le spunem, mai degrabă populare. Este binecunoscută recomandarea de a bea bere pentru a preveni formarea pietrelor la rinichi. Iată însă că există şi dovezi ştiinţifice în acest sens, aşa că iubitorii berii au un motiv în plus de bucurie. În mod evident însă având grijă să nu depăşească limitele unui consum de bere moderat”, a declarat Corina Zugravu, preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.
Pietrele la rinichi sunt depuneri bogate în calciu care, dacă ajung în uretră, pot bloca fluxul urinei cauzând dureri mari şi posibile leziuni ale rinichilor. Studiul a fost realizat în Finlanda, pe un eşantion de peste 27.000 de bărbaţi cu vârste cuprinse între 50 şi 69 de ani.
Rezultatele au arătat că un consum moderat de bere reduce riscul de a dezvolta pietre la rinchi cu 40%. Potrivit cercetării, nicio altă băutură testată în acest studiu, fie ea alcoolică sau nonalcoolică, în afară de bere, nu a influenţat apariţia acestei