Noul an universitar debutează cu stângul datorită creșterilor de taxe din majoritatea universităților din țară. Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România condamnă slaba finanțare a educației care se resimte direct în buzunarele studenților.
Majoritatea universităților din România au crescut în ultimul an atât taxele de studiu, cât și taxele de cămin, potrivit Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România.
Harta taxelor căminelor din România
Analizând situația din cadrul a 23 de universități din țară , ANOSR a constatat că în 17 dintre acestea (74%) au crescut taxele de studiu sau au existat discuții în acest sens la nivelul structurilor de conducere ale universităților în ultimul an universitar. Mai grav este că în jumătate dintre universitățile analizate, taxele de școlarizare au fost deja crescute începând cu noul an universitar.
La Universitatea "Ștefan cel Mare" din Suceava, taxa de școlarizare a crescut cu valori cuprinse între 500 și 900 de lei, în funcție de cicluri și domenii de studiu. Academia de Studii Economice București a crescut taxele pentru licență și masterat cu 500 de lei (de la 3.000 de lei la 3.500 de lei, respectiv de la 4.500 de lei la 5.000 de lei), iar pentru doctorat cu 1.000 de lei (de la 5.500 de lei la 6.500 de lei).
La Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași taxele au crescut anul trecut, la nivelul licență diferența fiind în general de la 2.200 de lei la 2.700 de lei. La Universitatea de Arte și Design Cluj-Napoca, taxa a crescut de la 3.000 de lei la 3.300 de lei. Universitatea "Dunărea de Jos" Galați a crescut taxa cu 200 de lei la domeniile tehnice și 100 de lei la domeniile umane.
Harta taxelor de studiu de la universităţile din România