Recursul la memorie şi demnitate „intentat” de GAZETA de Maramureş şi susţinut de zeci de instituţii şi personalităţi a avut efect. În 14 septembrie, arhimandritul Justin Pârvu a primit post-mortem titlul de cetăţean de onoare al oraşului Baia Sprie. Un eveniment înălţător, la care au participat sute de oameni: preoţi, monahi, oameni de cultură, istorici şi credincioşi simpli, veniţi din toate colţurile ţării. Un gest mic de recunoştinţă pentru o jertfa supremă a unei generaţii, un gest extrem de important însă pentru onoarea şi demnitatea noastră, a generaţiilor de astăzi.
În închisorile comuniste, după ce murea un deţinut politic bătut, schingiuit sau chinuit de foame, frig şi boală, înainte să fie aruncat într-o groapă comună, fără cruce i se strivea ţeasta sau i se împungea inima. Părintele Justin Pârvu explica de ce: „şi morţi se temeau de noi”. Şi totuşi, atunci, comunismul n-a reuşit să învingă şi să-i învingă. Din păcate, abia acum, după 1989, începe să se contureze adevărata victorie a comunismului, pentru că abia acum începe să se contureze omul nou: omul fără memorie, omul care nu ştie cine este şi ce este.
De aceea, vorbele profetice ale părintelui Gheorghe Calciu, un alt sfânt al temniţelor comuniste sunt mai actuale ca niciodată: „O să se bată cu noi şi morţi, iar noi o să fim alături de voi ca să ne apăraţi. Şi morţi vom birui”. Astăzi, foştii deţinuţi politici, ca şi valorile adevărate ale acestui Neam, nu mai sunt schingiuiţi şi ucişi, dar sunt umiliţi mai mult decât atunci. Mai mult decât niciodată. Prin uitare.
Şi totuşi, ei nu au nevoie de nimic. Demnitatea, onoarea, libertatea, respectul şi le-au câştigat demult. Prin jertfă.
Noi însă avem nevoie de ei. Avem nevoie să ne recuperăm memoria pentru a ne redobândi demnitatea şi onoarea. Acesta a fost argumentul pentru care GAZETA de Maramureş a pornit în