Traian Basescu a semnat, luni, decretul privind promulgarea acordului cu Fondul Monetar International, ratificandu-se astfel atat scrisoarea de intentie a autoritatilor romane, din septembrie 2012, precum si prelungirea angajamentului dintre Romania si FMI.
Astfel, Traian Basescu a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 45/2013 privind ratificarea scrisorii de intentie semnate de autoritatile romane la Bucuresti, la 12 septembrie 2012, aprobata prin Decizia Consiliului directorilor executivi ai FMI din 28 septembrie 2012.
De asemenea, prin decretul semnat de seful statului s-a ratificat si Scrisoarea semnata de autoritatile romane la Bucuresti la 8 martie 2013, aprobata prin Decizia Consiliului directorilor executivi ai FMI din 15 martie 2013, prin care se solicita prelungirea Aranjamentului stand-by dintre Romania si FMI, de tip preventiv, intrat in vigoare prin Scrisoarea de intentie semnata de autoritatile romane la Bucuresti la 10 martie 2011, aprobata prin Decizia Consiliului director al FMI din 25 martie 2011, se arata intr-un comunicat postat pe site-ul Administratiei Prezidentiale.
Consiliul Director al FMI va discuta despre noul acord de tip stand-by cu Romania pe 27 septembrie.
Noua intelegere va fi tot de tip preventiv, pe o perioada de 24 luni si va avea o valoare de patru miliarde euro, acordata in mod egal de FMI si Comisia Europeana.
Romania trebuia sa plateasca, luni, 122,1 milioane euro catre FMI din imprumutul stand-by contractat in 2009, bani ce provin din rambursari de rate de capital, potrivit datelor furnizate de Guvernul Romaniei.
Tara noastra trebuie sa efectueze, in acest an, plati in valoare totala de peste 1,164 miliarde euro catre FMI, UE si BIRD. De la inceputul anului, din suma totala datorata au fost achitate 756,2 milioane euro.
Rambursar