Scris de Ioana Costas - ARAD. Ministerul Afacerilor Interne a revenit asupra proiectului noului Cod Rutier şi a propus o revizuire a acestuia în care amenda maximă scade de la 16.000 de lei la 9.600 de lei (120 de puncte). Ministerul a revenit şi asupra perioadei de timp de suspendare a permisului auto, aceasta fiind limitată la 2 ani (în loc de 5).
Astfel, potrivit noilor prevederi ale Codului Rutier, în situaţia în care ca urmare a trecerii pe culoarea roşie a semaforului, a nerespectării priorităţii sau a depăşirii neregulamentare s-a produs un accident în care s-a avariat un vehicul sau au existat orice fel de pagube materiale, amenda creşte la 9-20 de puncte (între 720 de lei şi 1.600 de lei). Cu amendă între 720 şi 1.600 de lei se va pedepsi şi pentru depăşirea cu 51 până la 60 de km/h inclusiv a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus.
Cu amenzi de 21 până la 50 de puncte (de la 1680 până la 4000 de lei) şi cu suspendarea permisului pentru 180 de zile se vor sancţiona:
- neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele luminoase sunt în funcţiune;
- nerespectarea indicatoarelor trecere la nivel cu o cale ferată simplă, fără bariere, trecere la nivel cu o cale ferată dublă, fără bariere însoţite de indicatorul oprire, instalate la trecerea la nivel cu o cale ferată.
În aceeaşi categorie vor intra conducerea pe autostradă pe sensul greşit, depăşirea vitezei cu mai mult de 60 km/h, conducerea unui autovehicul a cărui înmatriculare este suspendată şi conducerea sub influenţa alcoolului în situaţia în care nu întruneşte elementele încadrării în categoria infracţiunilor.
Şoferii vor rămâne fără permis timp de un an “în cazul accidentului de circulaţie din care a rezultat decesu