Prima vizită pe care copilul o face în cabinetul dentistului se poate dovedi traumatizantă. Asta dacă părinţii nu-şi pregătesc din timp micuţul în aşa fel încât igiena orală şi controlul stomatologic să facă parte dintr-un ritual firesc
Consultaţii la vârste fragede
Specialiştii sunt de părere că vizitele la dentist ar trebui să devină o obişnuinţă încă din anii copilăriei. Igiena orală precară favorizează apariţia celor mai multe probleme ale danturii, tocmai de aceea primul control la medicul stomatolog ar trebui făcut la vârsta de un an şi repetat, mai apoi, o dată la şase luni.
Nu complica lucrurile
Evită să-i oferi micuţului prea multe detalii referioare la prima vizită la medicul stomatolog, mai ales că un flux mare de informaţii îl poate bulversa şi, implicit, îi poate trezi teama. Păstrează o atitudine pozitivă, fără a-i crea însă o falsă speranţă. „Nu-l amăgi cu încurajarea «totul va fi bine». Dacă, ulterior, va avea nevoie de un tratament îşi va pierde definitiv încredere în tine şi în doctorul care l-a consultat“, avertizează Joel H. Berg, şeful departamentului de stomatologie dentară din cadrul spitalului din Seattle.
Ai grijă ce cuvinte foloseşti
Nu folosi cuvinte preluate dintr-un câmp semantic cu sensuri negative, precum „răni“ sau „durere“. Utilizează, în schimb, fraze care să inducă o aşteptare pozitivă. Spre exemplu, spune-i că medicul doreşte să vadă dacă zâmbetul lui este perfect şi dacă nu-i lipseşte vreun dinte. Încurajează-l spunându-i că trebuie să meargă la un consult pentru că are nevoie de o dantură sănătoasă şi puternică.
Joaca de-a vizita la dentist
Înainte de prima consultaţie, este bine să regizaţi acasă o vizită la dentist, pentru a-l familiariza pe cel mic cu rolul de pacient. Specialiştii susţin că, pe post de instrumente, ar trebui să foloseşti periuţa de dinţi şi o oglindă