Creatorii de softuri educaţionale, editorii de manuale şcolare şi profesorii au explicat pentru Evenimentul Zilei de ce va mai trece pe puţin un deceniu până la informatizarea parţială a sistemului de educaţie românesc, dar şi cât de mari vor fi costurile. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Planul fantasmagoric anunţat de şefii de la Educaţie, care vor digitalizarea şcolii româneşti, după modelul unic în lume al Coreei de Sud, este demontat bucată cu bucată chiar de oamenii care ar trebui să îl pună în aplicare.
"Clasele viitorului" nu se vor materializa decât peste cel puţin zece ani, spun specialiştii din industria IT şi editorii de manuale. Modul haotic de acţiune al celor de la Ministerul Educaţiei, la care se adaugă lipsa fondurilor arată însă că, cel mai probabil, abia copiii elevilor care sunt acum în clasa întâi vor beneficia de aceste privilegii. Primul pas către revoluţionarea sistemului de învă ţă mânt, crearea ma nualelor elec tro nice, este ca şi ratat.
După ce a pus pe jar o ţară întreagă anunţând că noile manuale vor fi introduse din această toamnă, ministrul Educaţie, Remus Pricopie, le-a amânat pentru următorul an şcolar. “Am fost exagerat de optimist. Estimăm că anul viitor vom avea manuale digitale pentru clasele I şi a II-a", a rectificat Pricopie.
Tableta în şcoli, mai rară ca o trufanda
S-au făcut “ajustări" pe toate planurile, astfel că, în loc de tablete electronice, cum lăsase ministrul să se înţeleagă, şcolile vor primi doar strictul necesar: un computer şi un videoproiector.
"Manualele digitale nu implică şi device-ul electronic pentru fiecare elev. Ele doar asigură conţinutul ştiinţific. Nu avem fonduri pentru tablete individuale. Elevii pot accesa manualele online acasă. Cât despre cei care ne bat obrazul că la sate sunt încă şcoli fără toalete, le răspund că ministerul se ocupă strict de probleme educaţionale",