Elevii sunt momiţi în clase cu „auxiliare”, iar părinţii trebuie să scoată banul gros din portofel. Aşa-numitele „auxiliare”, care însoţesc manualul în lucrul la clasă, s-au transformat într-o afacere din care toată lumea câştigă, cu excepţia părinţilor care trebuie să le plătescă. Fie că sunt culegeri, fişe de lucru sau caiete speciale, ele aduc comisioane tutoror celor implicaţi pe lanţ: autori, edituri, profesori – comercianţi.
Comisioane importante
Profesorul care recomandă cu tărie un anumit manual sau o anumită culegere, ar putea avea în spate un interes financiar. Cu complicitatea oficialilor din Ministerul Educaţiei, oferta de carte şcolară a editurilor s-a mutat din librărie direct în şcoală. Concret, editurile contactează cadrele didactice şi le oferă un comision la fiecare carte vândută. La rândul lor, profesorii recomandă respectivele cărţi elevilor şi, inevitabil, acestea devin instrument de lucru la clasă. Procedura nu este ilegală, pentru că respectivele auxiliare respectă programa şcolară, iar partea financiară este asigurată de părinţi. Conducerea şcolii sau a Inspectoratului Şcolar nu are nici interesul şi nici forţa să intervină pentru că, de cele mai multe ori, auxiliarele respective sunt realizate chiar de către inspectorii din Ministerul Educaţiei.
Totul e confidenţial
Vânzarea directă a materialelor de lucru în şcoli este practicată inclusiv de editurile mari, gen Aramis sau Paralela 45. Reprezentanţii serviciului de marketing au baze de date complete cu numele şi contactele cadrelor didactice, informaţii care nu pot proveni din altă parte decât din şcoală sau de la inspectoratele şcolare. Profesorii sunt apoi contactaţi, sub rezerva confidenţialităţii. „Prezentul mesaj şi orice fişier ataşat poate constitui/conţine informaţii confidenţiale şi este proprietatea exclusivă a Editura Paralela 45 SA. Mesajul se adr