Continuă protestele în sistemul de Sănătate. Pentru a patra zi, zeci de medici din toată ţara s-au strâns în faţa Ministerului Sănătăţii pentru a-şi striga nemulţumirile, după ce negocierile purtate până acum au eşuat.
Protestele au început miercuri, 18 septembrie, când zeci de sindicalişti din sănătate veniţi din toată ţara s-au adunat să protesteze în faţa Ministerului Sănătăţii, cerând alocarea a minimum 6% din PIB pentru Sănătate şi majorarea salariilor, potrivit Mediafax.
Joi, ministrul Eugen Nicolăescu s-a dus printre protestatari ca să discute cu ei, spunând că apreciază demersul lor şi că a fost mandatat de premierul Victor Ponta să discute cu reprezentanţii Ministerului Muncii şi cu cei ai Ministerului Finanţelor despre salarizarea personalului din Sănătate.
Potrivit calendarului de proteste anunţat de Coaliţia Profesioniştilor din Sistemul de Sănătate, pichetele vor fi organizate până în 27 septembrie, la Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Finanţelor, urmând ca în octombrie să aibă loc un protest la Guvern, iar în noiembrie să fie declanşată greva generală, cu asigurarea unei treimi din activitate, dacă până atunci guvernanţii nu răspund solicitărilor medicilor.
Potrivit preşedintelui Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, dacă solicitările generale ce vor fi prezentate Executivului pot fi negociate, astfel încât alocarea a 6% din PIB sau dublarea salariilor să se facă eşalonat, solicitările privind dublarea salariilor rezidenţilor nu se negociază.
Manifestanţii - medici, stomatologi, asistente medicale şi infirmiere - au cerut minimum 6% din PIB pentru Sănătate, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor d