Concurenţa dintre Rusia şi UE pentru statele vecine e poate mai acerbă ca oricând. Moscova este determinată să zădărnicească, printre altele, planurile Kievului privind UE.
Cu toate acestea, chiar dacă Moscova deţine încă multe atuuri, UE este acum cel mai bine poziţionată pentru a contracara presiunea rusă asupra acestui stat, afirmă expertul din cadrul Centrului de Studii pentru Securitate din Zurich, Jonas Grätz.
Decizia Ucrainei, acum cel mai important pion în regiune, de a rămâne în Est sau de a se îndrepta spre Vest, va determina rezultatul global al regiuii, inclusiv pe cel al Republicii Moldova. Ucraina are cel mai mare sistem de tranzit şi de depozitare de gaz de pe continentul european, unul care ar putea fi foarte bine transformat într-un centru de tranzacţionare a gazului.
Controlul rus asupra acestei infrastructuri ar spori substanţial capacitatea Moscovei de a manipula industriile vitale din Ucraina, precum şi piaţa liberalizată a gazelor din UE. Astfel, eforturile Bruxelles-ului de a diversifica şi de a reduce dependenţa de energie pentru a obţine libertatea de acţiune geopolitică e într-o strictă relaţionare cu decizia Kievului. UE şi-a exprimat opţiunile prin lansarea Parteneriatul Estic în 2009.
Ca răspuns, pentru a intensifica reintegrarea economică a statelor post-sovietice sub sfera sa de influenţă, Rusia, care aprovizionează Belarus cu gaz ieftin, doreşte să reproducă aceeaşi tactică la Kiev.
Şi UE e puternică în domeniul energiei
În contextul în care semnarea Acordului de Asociere este crucial, conform expertul Jonas Grätz, afirmaţiile şi acţiunile recente ale Rusiei au deschis cea mai bună oportunitate pentru Bruxelles de a diminua poziţia Rusiei în sectorul energetic al Ucrainei, de care acesta va putea profita dacă îşi va adapta abordarea. Pentru aceasta însă, UE trebuie să se asigure că Acordul de Asociere va f