Taxele de studiu au crescut în 17 universităţi (74%) din 23 de instituţii de învăţământ superior din ţară, a constatat Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR). Reprezentanţii studenţilor susţin că şi taxele de cămin au crescut.
Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) condamnă slaba finanţare a educaţiei, care se resimte "direct în buzunarele studenţilor", noul an universitar începând cu majorarea taxelor din 17 universităţi din ţară, se arată într-un comunicat de presă al ANOSR.
Universităţile au mărit şi taxele de cămin, potrivit studiului "Responsabilitate pentru Educaţie!", lansat în luna august de ANOSR.
Academia de Studii Economice Bucureşti (ASE) a crescut taxele pentru licenţă şi masterat cu 500 de lei (de la 3.000 la 3.500 de lei, respectiv de la 4.500 la 5.000 de lei), iar pentru doctorat cu 1.000 de lei (de la 5.500 la 6.500 de lei).
La Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi taxele au crescut anul trecut, la nivelul licenţă, diferenţa fiind în general de la 2.200 la 2.700 de lei. La Universitatea de Arte şi Design Cluj-Napoca taxa a crescut de la 3.000 la 3.300 de lei.
La Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava, taxa de şcolarizare a crescut cu valori cuprinse între 500 şi 900 de lei iar Universitatea "Dunărea de Jos" Galaţi a crescut taxa cu 200 de lei la domeniile tehnice şi 100 de lei la domeniile umane.
"Taxele de studii, alături de celelalte costuri legate de facultate, sunt deja insuportabile de către o mare parte a familiilor din România şi sunt cauza principală a abandonului şcolar - în universităţi, doar jumătate din studenţi termină facultatea începută. Actualele creşteri de taxe şi ineficienţa măsurilor de sprijin a studenţilor cu venituri scăzute sau defavorizaţi în alt fel arată importanţa scăzută pe care guvernanţii, atât cei actuali cât şi cei