Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) condamnă slaba finanţare a educaţiei, care se resimte "direct în buzunarele studenţilor", noul an universitar începând "cu stângul" din cauza creşterilor de taxe din majoritatea universităţilor din ţară.
Majoritatea universităţilor din România au crescut, în ultimul an, atât taxele de studiu, cât şi taxele de cămin, potrivit studiului "Responsabilitate pentru Educaţie!" lansat de ANOSR.
Analizând situaţia din cadrul a 23 de universităţi din ţară, ANOSR a constatat că în 17 dintre acestea (74 la sută) au crescut taxele de studiu sau au existat discuţii în acest sens, în jumătate dintre universităţile analizate taxele de şcolarizare fiind deja crescute începând cu noul an universitar.
Academia de Studii Economice Bucureşti a crescut taxele pentru licenţă şi masterat cu 500 de lei (de la 3.000 la 3.500 de lei, respectiv de la 4.500 la 5.000 de lei), iar pentru doctorat cu 1.000 de lei (de la 5.500 la 6.500 de lei). La Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi taxele au crescut anul trecut, la nivelul licenţă, diferenţa fiind în general de la 2.200 la 2.700 de lei. La Universitatea de Arte şi Design Cluj-Napoca taxa a crescut de la 3.000 la 3.300 de lei. La Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava, taxa de şcolarizare a crescut cu valori cuprinse între 500 şi 900 de lei iar Universitatea "Dunărea de Jos" Galaţi a crescut taxa cu 200 de lei la domeniile tehnice şi 100 de lei la domeniile umane.
Totodată, studiul ANOSR mai arată că, în 57 la sută dintre universităţile analizate, au crescut taxele de cămin, sau a fost discutată posibilitatea creşterii la nivelul conducerii universităţii.
"Acest lucru nu vine deloc ca o surpriză, având în vedere că subvenţia cămine-cantine nu a mai crescut din 2007, neadaptându-se astfel la rata inflaţiei. De asemenea, au scăzut consid