Agenţia de Rating Politic (ARP) a făcut publice cifrele celei de-a doua simulări politice după cea din septembrie 2012. Simularea respectivă făcea referire la alegerile pentru Parlamentul României şi a fost prima de acest fel în România. Interesant a fost faptul că rezultatele simulării au fost cât se poate de corecte, estimând corect creşterea masivă a numărului de parlamentari. -AA+A
PSD este cotat cu 38%, PNL cu 23 şi PDL cu 16% După cum se ştie, pe data de 25 mai vor avea loc alegerile pentru Parlamentul European. Ele vor schimba structura de reprezentare politică a României la Bruxelles şi impactul partidelor româneşti acolo.
Scurt istoric alegeri europarlamentare
În România au fost organizate alegeri pentru Parlamentul European în 25 noiembrie 2007 şi 7 iunie 2009. În 2007 România a avut 35 de locuri, în 2009 a avut 33 de locuri, iar în 2014 în urma unor reforme va dispune de 32 de locuri în Parlamentul European. Pentru europarlamentarele din 2014, se va aplica un algoritm de alocare a mandatelor naţional –
toată România e considerată o singură circumscripţie şi fiecare partid are o singură listă.
Algoritmul este pur proporţional, cunoscut sub numele de d’Hondt. În literatura de specialitate acest algoritm este cunoscut că avantajează uşor partidele mari, mai ales atunci când sunt multe „resturi” de distribuit.
Astfel, prima variantă este următoarea:
PSD - 38% adică 14 mandate în PE
PNL - 23%, adică 8 mandate în PE
PDL – 16%, adică 6 mandate în PE
PPDD – 7%, adică 2 mandate în PE
UDMR – 6%, adică 2 mandate în PE
A doua variantă este cea în care şi alte formaţiuni trec pragul electoral: astfel, dacă PMP (Partidul Mişcarea Populară) şi ADA (FC+PNŢCD+IRL) trec de 5% şi iau fiecare câte un loc în PE, atunci PSD şi PDL pierd un mandat în Parlamentul European.
Precizăm faptul că Agenţia de