Organizaţia Profesioniştilor Pieţei de Capital (OPPC) consideră că trebuie îmbuntăţite reglementările din piaţa de capital astfel încât persoanele implicate să fie mai bine pregătite, iar mecanismele legale de identificare a clienţilor de către brokeri să fie mai eficiente, ca reacţie la cazul furtului de acţiuni din contul şefului misiunii IFC în România.
„Considerăm că este obligatorie o îmbunătăţire a reglementărilor din domeniul pieţei de capital în vederea creşterii gradului de profesionalism a persoanelor implicate. Pe de altă parte, avem nevoie de mecanisme legale eficiente care să asigure identificarea corectă a investitorilor, mai ales în contextul în care tot mai multe contracte se încheie la distanţă, fără ca agentul şi investitorul să intre în contact. Apreciem că reglementările incidente pe piaţa de capital şi modul lor de aplicare trebuie să vizeze cu precădere siguranţa investiţiei şi protecţia investitorilor, intervenţia promptă şi eficientă a autorităţilor statului fiind o necesitate indiscutabilă“, a spus avocatul Cristian Duţescu, preşedintele organizaţiei.
El a mai spus că dosarul furtului de acţiuni prezentat recent de mass-media, aflat pe rolul Tribunalului Sibiu, reprezintă „un caz punctual“, care nu este caracteristic pieţei de capital din România, şi nu ar trebui să afecteze încrederea investitorilor în piaţa de capital.
Cazul Anei Maria Mihăescu, şefa misiunii IFC din România, căreia i-au fost furate acţiuni în valoare de 900.000 de lei doar pe baza unei cărţi de identitate false, demonstrează că în continuare securitatea datelor personale este extrem de redusă şi că oricine dispune de informaţii şi de un act de identitate fals poate cere extrase de cont de la Depozitarul Central, poate vinde acţiuni pe bursă şi poate realiza operaţi