O altă minunăţie orientală care-mi stârneşte amintiri dragi sufletului de fiecare dată când o savurez, care mă fascinează întotdeauna cu parfumul ei, care-mi gâdilă papilele gustative cu aroma ei este magnifica supă rece de iaurt cu castraveţi, care nu necesită gătire.
Spălăm castraveţii, îi curăţăm de coajă şi îi tăiem cuburi mici. Miezul de nucă îl tocăm mărunt cu cuţitul, după care spălăm menta, mărarul, tarhonul şi pătrunjelul, le mărunţim... ceapa verde o tăiem rondele cât mai subţiri, inclusiv partea verde... amestecăm toate ingredintele mărunţite cu iaurtul cremos, adăugăm şi stafidele curăţate, potrivim de sare şi piper... petalele de trandafir le mărunţim şi le presărăm peste supă, apoi adăugăm apa rece şi cuburile de gheaţă... Supa noastră de vară este gata şi se poate servi cu lipie uscată, sau proaspătă... dacă vrem lipia mai crocantă, o putem încălzi pe aragaz, direct pe foc astfel: punem lipia pe foc şi o învârtim cât să se încălzească toată suprafaţa acesteia, apoi o întoarcem. O lăsăm 1-2 minute să se răcească, o mărunţim şi o aruncăm peste supă ;)
CHINTESENŢA:
•Iaurt cremos/cremă de iaurt - 1 kg
•Castraveţi cornişon - 3 bucăţi medii
•Miez de nucă - 100 g
•Stafide - 100 g
•Mentă proaspătă - 12-15 frunze sau mentă uscată - o linguriţă (e de preferat menta proaspătă)
•Mărar proaspăt - 1-2 fire
•Pătrunjel proaspăt - 1-2 fire
•Tarhon - 1-2 fire
•Ceapă verde - 2 fire
•Petale de trandafir uscate - o linguriţă
•Piper - un vârf de linguriţă
•Apă rece ca gheaţa - 250 ml
•5-6 cuburi de gheaţă
•Sare
"La partea cu verdeaţa putem să ne jucăm cu aromele, putem folosi şi coriandru, şi busuioc proaspăt, dacă una dintre verdeţurile mai sus menţionate