Pentru a strânge mai mulţi bani la buget, Guvernul alege de fiecare dată calea cea mai uşoară: inventează noi taxe. Aşa a procedat Guvernul Boc, la fel şi Guvernul Ponta. Problema este că gradul de colectare a veniturilor este tot mai scăzut, cu alte cuvinte românii găsesc şi ei portiţe prin care să nu mai plătească taxele şi impozitele.
Din calculelele făcute de Consiliul Fiscal reiese că gradul de conformare la plata impozitelor şi taxelor a fost în 2012 la nivelul de 64,3%. Cu alte cuvinte, românii au achitat către bugetul de stat mai puţin de 65% din dările pe care le aveau de plătit. Comparativ, în anul 2006 gradul de colectare era de 76,1% din obligaţiile teoretice de plată.
De ce nu mai vor românii să îşi achite taxele către stat? „E un cerc vicios aş putea spune. Nici cel care este contribuabil de bună credinţă nu este stimulat să-şi plătească taxele, birocraţia fiind una infernală. Pe de altă parte, pe zona de cheltuieli bugetare, (adică ce se întâmplă cu banii tăi dacă tu îşi plăteşti în mod onest obligaţiile la stat), iarăşi eşti descurajat pentru că vezi că banii tăi se cheltuie ineficient, ca să nu zicem altfel. Sistemul sanitar este în moarte clinică de mult timp, sistemul de învăţământ de asemenea este subfinanţat cronic, autstrăzile ne costă de cinci ori mai mult decât ar trebui să coste”, a explicat Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului fiscal, într-o emisiune la TVR.
În opinia sa, reforma administraţiei fiscale trebuie dublată de o transparentizare a cheltuielilor bugetare şi a eficienţei. „Degeaba reduc birocraţia şi reduc costul de conformare. Vor fi în continuare foarte mulţi contribuabili care nu vor plăti pentru că se simt furaţi când văd ce se întâmplă cu banii lor”, a punctat Dumitru.
Evaziunea fiscală a fost de aproximativ 14% din PIB în 2012
Din calculele făcute de Consiliul fiscal reiese că evaziunea fiscală