Scris de Cristian Horgoș - Pe simeze au ajuns fotografii cu pivniţe din Sălacea, Târguşor, Galoşpetreu, Tarcea, Săcueni şi Albiş.
La Galeria de Arte Vizuale de pe strada Republicii din Oradea se pot admira fotografii artistice cu pivniţe de vinuri de pe Valea Ierului dar şi copii a unor fotografii de epocă privind fabricarea vinului şi degustarea lui.
Fotoexpoziţia a fost vernisată vineri, în prezenţa autorului Ştefan Sófalvi, de către Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice din Judeţul Bihor în parteneriat cu Muzeul Ţării Crişurilor, Societatea de Istorie Naturală Nymphaea şi Ordinul Arhitecţilor din România (OAR) – Filiala Bihor.
„Cu expoziţia aceasta am fost şi la Bruxelles, în 2009, când s-au organizat evenimente legate de drumul vinului în Europa. Fotografiile le-am făcut fiindcă, având drumuri în zona Ierului, m-a impresionat arhitectura pivniţelor vechi. Unele pivniţe erau deja abandonate şi am vrut ca măcar imaginea lor să se păstreze”, a spus Ştefan Sófalvi.Şi în Episcopia Bihor
La rândul ei, Angela Lupşea, reprezentantă a OAR, a remarcat specificul arhitecturii vernaculare din nordul judeţului Bihor precum şi faptul că artistul fotograf a surprins atât tehnicile constructive cât şi elemente de feronerie folosite la porţile pivniţelor. „Zona Văii Ierului este una deosebită pentru arhitectura pivniţelor. Noi ne-am bucurat să identificăm şi în Episcopia Bihor, pe strada Nucului, pivniţe a căror arhitectură ne-a determinat să le includem în planul local de conservare şi de promovare turistică”, a mai spus Angela Lupşea.
Din partea Muzeului Ţării Crişurilor (MŢC) au fost prezenţii muzeografii Radu Huza şi Doru Marta, iar pe pliantele explicative ale foto-expoziţiei s-a consemnat şi un mesaj al directorului MŢC, Aurel Chiriac.
„Pivniţele de vinuri, durate de-a lungul timpului în dealurile din apropiere, sunt o extenise a