Câteva milioane de lei au fost cheltuite din bugetul ANRE pentru a-i plăti pe şefii scoşi din funcţii, dar nu de tot. după repunerea lui Victor Parlicov în funcţia de director general, agenţia are, de jure, opt directori în loc de cinci, iar de vină sunt deputaţii.
Curtea Constituţională a stabilit vineri că demiterea lui Victor Parlicov din funcţia de director general al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) contravine Legii Supreme. În următoarele zile, acesta urmează să fie repus în funcţie de către Parlament.
În acelaşi timp, alţi doi foşti directori de la ANRE, Nicolae Răileanu şi Leonid Belinschi, susţin că, de jure, încă mai deţin această funcţie, deoarece nu există o hotărâre de Parlament prin care să fi fost demişi. În iulie 2013, a fost numit un nou director general, Sergiu Ciobanu, şi încă doi directori noi, Iurie Onica şi Ghenadie Pârţu. Astfel, ANRE s-a pomenit că are în prezent tocmai opt directori!
Şefi mulţi şi cu salarii grase
Situaţia s-ar putea finaliza cu un faliment financiar al instituţiei. Or, dacă nu va fi rezolvată această problemă juridică, ANRE va cheltui cea mai mare parte din bugetul anual pentru salarii şi indemnizaţii pentru directori.
În 2012, bunăoară, cinci directori au încasat aproape 2,8 milioane de lei sub formă de salarii, prime şi indemnizaţii.
Suma reprezintă peste 22% din cheltuielile de salarizare ale instituţiei şi circa 15% din bugetul anual al ANRE, care, în 2012, a fost de 18,9 milioane de lei.
Oficial, salariul de funcţie al directorului general este de 22.200 de lei, dar Victor Parlicov a declarat pentru anul trecut venituri de 568.436 de lei obţinute la ANRE. Iese că a avut un venit mediu lunar de 47.370 de lei.
Plătiţi regeşte ca să plece
Salariul mediu de funcţie al fiecăruia dintre ceilalţi patru directori oficiali este de 21.000 de lei. Tot