Alimentele congelate pot provoca îmbolnăviri grave şi chiar moartea, atrage atenţia prof.dr. Gheorghe Mencinicopschi. Afirmaţia nutriţionistului este întărită şi de un control recent al Autorităţii pentru Protecţia Consumatorului, care a descoperit nereguli majore la peste 70 la sută din comercianţii de produse congelate.
"Eu nu cumpăr produse congelate", ne spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Acesta avertizează că alimentele congelate constituie un real pericol pentru sănătate. "În momentul în care un produs este congelat-decongelat şi congelat din nou se autocontaminează şi contaminanţii din el se pot dezvolta până la valori foarte periculoase pentru sănătate. Spre exemplu, peştele, care nu este steril şi are microbi, în momentul decongelării, microbii, când ajung la temperaturi pozitive şi stau câteva ore, se dezvoltă exploziv. La recongelare, peştele are o zestre de microbi crescută enorm, la milioane de microorganisme de la câteva. Toate produsele nesterilizate suferă astfel de procese. La noi e ca la nimeni, lanţul de frig este în neregulă. În loc să stea la minimum 18 grade Celsius, mai stau la minus 10 grade Celsius, la minus 5 grade Celsius, iar asta grăbeşte foarte mult degradarea produselor. Putem face toxiinfecţii alimentare grave. În special la peşti, dar nu numai, se generează histamine. Histamina este cauza apariţiei alergiilor şi a şocului anafilactic, poţi muri în două-trei minute, nici nu mai are timp să vină Salvarea, s-au întâmplat cazuri. În alimentele recongelate, procesele de apariţie a aminelor biogene, dintre care histamina este cea mai cunoscută substanţă alergenă, au loc la speciile peştilor albaştri marini, cum este scrumbia, codul, macroul. La recongelare, aceştia pot fi foarte contaminaţi cu histamină", ne-a declarat prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
28 de tone de produse îngheţate confisca