Cursuri de teatru, literatură, arte vizuale, obiceiuri tradiţionale şi meşteşugăreşti, culinare sau despre utilizarea calculatorului ar putea fi urmate în centre comunitare construite în fiecare localitate, până în 2020, pentru membrii comunităţii care sunt interesaţi să îşi perfecţioneze abilităţile pe care le au sau să dobândească altele noi, putând să obţină şi certificate de competenţă.
Ministerul Educaţiei a pus în dezbatere publică metodologia de organizare şi funţionare a centrelor comunitare de învăţare permanentă, care se vor înfiinţa până în 2020 de către administraţiile publice locale şi prin care se vor implementa politicile şi strategiile în domeniul învăţării pe tot parcursul vieţii pentru toate categoriile de vârstă.
Prin învăţare permanentă se înţelege tot ce face o persoană pe parcursul vieţii pentru a-şi completa cunoştinţele, a învăţa lucruri noi, a dobândi abilităţi sau a-şi perfecţiona talentele în contexte formale, nonformale şi informale.
La aceste centre se vor desfăşura atât cursuri cu caracter recreativ, precum cele de teatru, dans, sau gastronomie, dar şi cursuri pentru persoanele cu nevoi educaţionale specifice: analfabetism, abandon şcolar, analfabetism funcţional, elevi cu întârzieri în dobândirea cunoştinţelor şi a competenţelor specifice grupei lor de vârstă, persoane care au abandonat timpuriu şcoala sau nu au dobândit o calificare profesională.
La activităţile desfăşurate în centrul comunitar de învăţare permanentă poate participa orice cetăţean român, fără discriminare, precum şi orice cetăţean străin rezident pe teritoriul României, se arată în metodologie.
Centrul comunitar de învăţare permanentă va putea elibera documente care validează şi certifică rezultatele persoanelor care au urmat cursuri acolo.
Oferta de cursuri a centrelor comunitare de învăţare permanentă:
a) alfabetizare, educaţ