Mi-am propus să fac odată experimentul lui Eckhart Tolle şi să întreb 10 oameni cine sunt. 5 îmi vor spune probabil un nume, restul îmi vor da alte detalii: vârstă, ocupaţie, stare socială. Şi răspunsurile ar fi, în mare, aceleaşi şi pentru 100 de oameni.
Adevărul e că cei mai mulţi dintre noi habar n-au cine sunt, ce sunt, ce vor şi ce menire au în această lume.
Unul dintre oamenii care cu siguranţă ar fi ştiut ce să răspundă la întrebarea lui Tolle, părintele Atanasie Ştefănescu spunea că problema oamenilor de azi e că trăiesc în secundar: „În viaţă operăm cu trei categorii de valori: esenţiale, importante şi secundare.
Esenţială este credinţa şi legătura cu Dumnezeu, care-i dau omului verticalitate, echilibru, pace. Importante sunt familia şi profesia. Secundare sunt cele care ţin de biologic: reproducere, nutriţie, distracţie... Şi încheia cu amărăciune: Problema majoră este că azi oamenii trăiesc în secundar...!”
Şi nu neapărat din ignoranţă. Ci din goliciune cred. Pentru că nu ştiu ce să pună deasupra lor şi habar n-au cu ce să-şi umple timpul, adică viaţa, în afara unor stereotipuri, tabieturi şi prostii lumeşti. Uitând că, un pustiu umplut cu baloane şi panglici colorate, rămâne tot un pustiu.
Şi poate nici nu atât din ignoranţă cât din frică. Frica de a recunoaşte că există Ceva sau Cineva mai important decât ei. Frica de a gândi că nu-i suficient să fim un nume, o ocupaţie, o stare socială pentru A FI.
Nu cred că o să fac vreodată acest experiment. Oamenii ale căror răspunsuri aş fi vrut să le aud, sunt, în mare parte morţi. Poate şi asta spune ceva despre „cine sunt”. Dar dacă prin absurd, o să îmi pună cineva vreodată întrebarea lui Tolle, o să-i arăt acest colţ de ziar, o să-i repet cuvintele părintelui Justin Pârvu („adevărata libertate înseamnă să-ţi asumi menirea pentru care te-ai născut”) şi o să-i spun că