Permiterea subvenţiilor publice pentru a susţine energia nucleară ar distorsiona piaţa energiei în favoarea unei tehnologii periculoase care, la 60 de ani de la crearea acesteia, încă reprezintă o investiţie proastă, susţine Frederic Thoma, consultantul Greenpeace UE pe probleme de politică energetică, conform unui comunicat de presă.
Ziarul german Süddeutsche Zeitung a publicat o serie de declaraţii ale comisarului european pe energie Günther Oettinger, care la începutul anului a sugerat reglementatorilor din domeniul nuclear din UE că ajutoarele de stat ar trebui schimbate pentru a permite finanţarea de noi centrale nucleare.
Publicaţia a obţinut o înregistrare care cuprindea declaraţiile Comisarului Oettinger din timpul întâlnirii care a avut loc în martie 2013. Vorbind în limba germană, comisarul a declarat că noile centrale nucleare nu sunt profitabile din punct de vedere economic şi că pentru a le putea face finanţabile "va fi necesar să evite sau să adapteze în mod pragmatic reglementările (europene) referitoare la ajutoarele de stat".
Răspunzând la aceste comentarii, consultantul Greenpeace UE pe probleme de politică energetică, Frederic Thoma, a declarat: "Industria nucleară cerşeşte bani de la UE iar Comisarul Oettinger a fost înregistrat declarând că nu are nicio problemă în a cheltui banii din buzunarele contribuabililor europeni pentru a finanţa construcţia de reactoare nucleare. Permiterea subvenţiilor publice pentru a susţine energia nucleară ar distorsiona piaţa energiei în favoarea unei tehnologii periculoase care, la 60 de ani de la crearea acesteia, încă reprezintă o investiţie proastă. Alţi Comisari Europeni ar trebui să se opună acestei nebunii peste câteva săptămâni, când vor decide poziţia referitoare la ajutoarele UE de stat pentru energia nucleară".
Comisarii Europeni ar trebui să discute noile reglementări referitoare