Încercările repetate ale autorităţilor de mediu de a da în administrare sau custodie ariile cu statut special au eşuat. În anii trecuţi, nicio persoană juridică nu şi-a manifestat interesul să preia astfel de zone, deşi unele ar putea fi exploatate din punct de vedere turistic. O nouă sesiune de depunere a dosarelor a început pe 16 septembrie şi se va finaliza pe 16 octombrie.
Acum, mai multe arii protejate din judeţul Buzău îşi caută custodele. Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice a anunţat deschiderea celei de-a 5 a sesiuni de depunere a dosarelor pentru preluarea în administrare, respectiv custodie a ariilor naturale protejate de interes naţional şi comunitar. Dosarele vor fi întocmite în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului mediului şi schimbărilor climatice nr. 1470/2013 privind aprobarea Metodologiei de atribuire a administrării şi custodiei ariilor naturale protejate şi trebuie să ajungă la autoritatea desemnată de Ministerul Mediului până pe 16 octombrie 2013. Pentru regiunea de dezvoltare Sud-Est, din care face parte şi judeţul Buzău, dosarele se depun la Agenţia pentru Protecţia Mediului Galaţi.
În judeţul Buzău există 10 arii protejate care sunt oferite spre atribuire în această sesiune. Este vorba despre 2.263. Sarea lui Buzău, din comuna Mânzăleşti, 2.264. Blocurile de calcar de la Bădila, comuna Vipereşti, 2.265. Pădurea Crivineni, oraşul Pătârlagele, 2.266. Pădurea Brădeanu, din comuna cu acelaşi nume, 2.269 Dealul cu Lilieci din Cernăteşti, 2.270. Pădurea cu tisă, comuna Chiojdu, 2.273. Focul Viu – Lopătari, 2.274. Piatra Albă „La Grunj“, din comuna Mânzăleşti, 2.275. Chihlimbarul de Buzău şi ROSCI0009 Bisoca – Pădurea Lacurile Bisoca. Alte trei arii protejate sunt împărţite cu judeţul Brăila şi Vrancea.
Este vorba despre ROSCI0005 Balta Amara-Amara-Jirlău-Lacul Sărat – Câineni, ROSPA00