La sfârşitul săptămânii trecute, a avut loc recepţia finală a lucrărilor efectuate la Mănăstirea Strehaia – Ruinele Palatului Domnesc. Lucrările au început în anul 2007 şi s-au finalizat în 2011.
„Palatul de la Strehaia reprezintă un monument ecleziastic foarte important, mai ales că nu vorbim doar de o biserică, ci vorbim şi de acele ziduri de incintă. E un monument în care merită în continuare să se investească, iar aceasta se va vedea în numărul de turişti pe care îl va genera“, a declarat Alexandru Muraru, directorul general al Institutului Naţional de Patrimoniu.
Aflat sub supervizarea Ministerului Culturii şi a Institutului Naţional al Patrimoniului, proiectul de consolidare-restaurare început în 2007 este finalizat după un efort considerabil de cercetare arheologică, reconstituire şi reconstrucţie. Până la finalizarea lucrărilor, Institutul Naţional al Patrimoniului a alocat fonduri de aproximativ 2.000.000 de lei, în vederea refacerii zidurilor, tencuielilor, executării lucrărilor de consolidare şi completare a zonelor dispărute.
Directorul Institutului Naţional al Patrimoniului în Mehedinţi a declarat că va introduce în programul naţional de restaurare şi alte obiective din judeţ.
„În Programul Naţional de Restaurare pentru anul 2013 se află trei obiective din Mehedinţi, respectiv Mănăstirea Gura Motrului, Schitul Topolniţa şi Castrul Roman de la Hinova. Toate cele trei se află cu finanţare în curs, ele vor continua şi anul viitor şi am decis să dublăm acest număr, adică la 1 ianuarie 2014, să avem cel puţin şase obiective care vor intra în finanţare. Avem o primă propunere de a introduce în programul naţional de restaurare trei obiective, şi anume Cula lui Tudor Vladimirescu de la Cerneţi, care este un monument de importanţă naţională şi universală, Cula lui Nistor tot de la Cerneţi şi ruinele Culei Lazu. Vom începe cu Cula lui Tud