Una dintre cele mai devastatoare boli care poate atinge o femeie, cancerul de sân, are o tendinţă ascendentă în judeţul nostru, de la an la an medicii înregistrând tot mai multe cazuri noi. În 2012, de exemplu, 123 de sucevence s-au alăturat unor statistici seci, după ce au fost depistate cu teribila maladie. Drama din spatele acestor femei lovite de o boală necruţătoare, care de cele mai multe ori le mutilează pe viaţă în cazul în care nu le omoară, este văzută zilnic de psihologul secţiei Oncologie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, Geanina Elena Cîrlan.
Martoră la suferinţa lor, Geanina Elena Cîrlan a remarcat că pentru tot mai multe paciente tragedia prin care trec este accentuată de lipsurile financiare, care nu le permit să lupte cu boala atunci când statul nu le mai poate ajuta. Conştientă că pentru o persoană cu cancer cel mai important lucru după momentul diagnosticării este accesul la tratament, Geanina ElenaCîrlan şi-a propus să ajute şi altfel femeile care nu au de unde suporta costurile presupuse de terapia lor şi nedecontate de Casa de Asigurări de Sănătate.
Paciente: “Nu am bani de transport, nu pot ajunge la chimioterapie”
În calitatea sa de preşedinte al Asociaţiei Judeţene a Bolnavilor de Cancer, Geanina Elena Cîrlan a iniţiat o acţiune umanitară prin care să strângă fonduri în beneficiul sucevencelor bolnave de cancer la sân.
“Ca psiholog al secţiei de Oncologie sunt în contact permanent cu pacientul oncologic. În cadrul acestui contact văd şi ascult nevoile şi problemele bolnavului. Pot spune că la creşterea suferinţei psihologice contribuie şi factorii sociali, precum lipsa suportului din partea familiei şi societăţii, dar şi dificultăţile de ordin financiar cu care aceşti bolnavi se confruntă. Nu de puţine ori am auzit pacienţi spunându-mi: