Recent, Asociaţia A.R.A. (Arhitectură, Restaurare, Arheologie) l-a interpelat printr-o scrisoare publică pe mininistrul culturii, Daniel Barbu, cerându-i să nominalizeze “în mod exhaustiv” experţii guvernamentali care au redactat acordul ministerului cu RMGC, privind protejarea şi conservarea patrimoniului de la Roşia Montană.
Această interpelare a urmat declaraţiei domnului Barbu: “Niciodată în istoria de 100 de ani a arheologiei româneşti nu s-au investit atâţia bani ca în acest proiect. Dacă acest proiect ar fi ajuns în Parlament, din partea Ministerului Culturii era în regulă începerea exploatării. Din punct de vedere al expertizei tehnice, chestiunile de patrimoniu sunt în cele mai bune condiții și în limitele cadrului legal. Pe temeiului analizei experte acest lucru este adevărat, pe patrimoniu nu exista nici un fel de probleme!"
Ministerul s-a conformat cererii ARA şi a publicat pe site-ul instituţiei o listă exhaustivă, aşa cum i s-a solicitat, a celor peste 40 dintre cele mai reputate instituţii de specialitate din ţară, a celor peste 400 de personalităţi implicate, din ţară şi din străinătate, care au pus în practică măsuri de cercetare şi salvgardare a patrimoniului cultural, în conformitate cu prevederile legale.
Printre acestea, Muzeul Național de Istorie a României (București); Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, condus de Ioan Piso (opozantul de azi al Proiectului Roşia Montană), Muzeul Național al Unirii, Muzeul Civilizației Dacice și Romane, Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti, Complexul Național Muzeal ASTRA, Complexul Muzeal Bucovina, Muzeul de Istorie “Iulian Antonescu”, Academia Românã - Institutul de Arheologie “Vasile Pârvan” București, Institutul de Arheologie şi Istorie a Artei (Cluj-Napoca), Institutul Național al Monumentelor Istorice, Institutul de Arheologie Sistemicã, Institutul de Memorie Culturalã, vreo şas