Somnul este o stare atat de linistita. Evoca imagimi cu ochii inchisi, respiratie usoara, vise si relaxare. Insa in timp ce tu dormi, corpul este implicat intr-o multime de procese care te vor uimi. Nu-ti face griji: toate acestea sunt absolut normale. Insa, dupa ce vei citi acest material, nu vei mai privi nicodata somnul la fel.
Temperatura corpului scade dramatic
Chiar inainte sa adormi, temperatura corpului incepe sa scada, sustine Michael Breus, psiholog si specialist in analiza somului la Scottsdale, AZ. Odata cu relaxarea corpului, creierul incepe sa elibereze melatonina care afecteaza ritmul circadian (ritmul biologic) si ii transmite corpului ca este timpul pentru odihna. Cea mai mica valoare a temperaturii se inregistreaza in jurul orei 2:30 dimineata, asa ca poti programa termostatul pentru a ridica temperatura in casa pentru o ora sau doua. In caz contrar, ii vei fura partenerei/ului pledul pentru a te incalzi.
Creste productia de colagen
Colagenul este o proteina ce intareste vasele sanguine si ofera elasticitate pielii. Cand dormi te afli intr-o stare de nemiscare, asa ca hormonii de crestere sunt eliberati pentru a spune celulelor de grasime sa elibereze energie – s-a demonstrat ca acesti hormoni stimuleaza si cresterea nivelului de colagen. „In vreme ce productia de colagen atinge apogeul in timpul somnului, cremele hidratante care contin retinol si renoid trebuie folosite inainte de a merge la culcare pentru ca interactioneaza bine cu colagenul, combat problemele de pigment si lupta impotriva ridurilor”, sustine Melanie Palm, medic dermatolog la Solana Beach.
Slabesti
Este unul dintre motivele pentru care este bine sa te cantaresti dimineata si nu seara: pierzi apa prin transpiratie si expiri aerul umed din timpul noptii, sustine Breus. Acest fenomen poate avea loc si in timpul zilei, insa mancatul si bautul in tim