Gerovital, Distonocalm şi Extraveral sunt singurele medicamente originale produse local. „Multe firme româneşti nici nu ştiu să folosească avantajul autorizării europene“, afirmă Marius Savu, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului.
Producătorii români au şansa de a exporta în orice ţară din Uniunea Europeană datorită procedurii de înregistrare a produselor şi a faptului că sunt certificaţi GMP (good manufacturing practice), standarde pe care le respectă fabricile din UE.
„Producătorii români ar trebui să profite mult mai mult de situaţia actuală. Noi suntem foarte focalizaţi pe România şi uităm că avem oportunităţi. Alţii, chinezi, indieni, coreeni, ar face orice pentru un GMP european. E momentul să profităm, nu numai să vină alţi producători în România ca piaţă de desfacere, ci să meargă şi în sens invers, unde plusvaloarea rămâne în România“, a spus Marius Savu, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale.
El a fost prezent la evenimentul ZF Pharma Summit organizat de ZF în parteneriat cu ARPIM, LAWG, Campania „Sănătatea-i cel mai bun prieten“, Roche, TotalSoft, eMAG, Edenred, Opel, Răzvan Dincă & Asociaţii, Orange, Ionescu Sava, Farmexpert, Terapia, Platforma Europeană de Dezvoltare.
Unul dintre exportatorii români de medicamente este Antibiotice Iaşi, companie controlată de Ministerul Sănătăţii, care anul acesta estimează livrări externe de 23,5 mil. dolari. Ioan Nani, directorul general al companiei, este de părere că statul român a pierdut mult la capitolul producţie de medicamente pentru că nu a avut o politică coerentă în dezvoltarea industrială.
„În perioada 1997-1998 se discuta despre apariţia a două companii mari, dar la momentele respective s-au pierdut acele oportunităţi. În prezent, Antibiotice Iaşi poate să crească, să devină un jucător regional, dar nu poate