Scris de Veronica Bursaşiu - „Patrimoniul cultural-oglindă a pomiculturii şi viticulturii” a fost tema propusă în acest an de către Ministerul Culturii cu ocazia celei de-a XXI-a ediţii a Zilelor europene ale patrimoniului.
Evenimentul a fost marcat la Oradea de Direcţia pentru Cultură. La invitaţia directorului executiv Lucian Silaghi, invitat să susţinută o prelegere a fost unul dintre cei mai mari specialişti români în domeniu, bihorean de origine, profesorul universitar dr. Liviu Dejeu, membru titular al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice din România, autor al primului volum care abordează tema „Vinul şi sănătatea”. Directorul Lucian Silaghi a vorbit , în deschiderea evenimentului despre conotaţiile biblice ale vinului: de la prima minune din Gana Galilei, la consacrarea pâini şi a vinului ca trupul şi sâmgele Donului în Cina cea de taină.
Scopul declarat al evenimentelor desfăşurate sub egida Zilelor europene ale patrimoniului este de a sensibiliza cetăţenii în vederea cunoaşterii şi respectării patrimoniului lor cultural. Acesta a fost şi spiritul prezentării susţinute de profesorul Dejeu, într-o locaţie cum nu se poate mai adecvată, la Centrul de Cultură şi Civilizaţie a Vinului- enoteca Millesime din strada Roman Ciorogariu nr.49. Gazda manifestării a fost conferenţiarul universitar dr. Dorin Popa, prim-vicepreşedintele Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România, expert degustător, care, cu această ocazie a prezentat câteva vinuri apreciate.
Ca argumente ale faptului că vinul face parte din patrimoniul naţional, profesorul Dejeu a adus citate din autori celebri care au subliniat acest fapt. „Nu există altă plantă de cultură care să aibă o istorie mai veche, mai bine studiată, mai bogat documentată şi cu o literatură mai fecundă, ca viţa de vie. Încă de la prima fază a închegării societăţii când au început să fie plăsmuite basm