Scris de Călin Corpaş - Ministrul Rovana Plumb spune că „licenţele” petroliere nu fac referire la gaze de şist. Fac însă referire la orice fel de gaze. Implicit, din şisturi.
În ultima sa vizită efectuată la Oradea, ministrul Mediului, Rovana Plumb, nu a putut evita problema gazelor de şist, atât de presantă în Bihor, îndeosebi după ce Guvernul a aprobat concesiunea a două perimetre de exploatare, la Tria şi Tulca. Alte două acorduri de concesiune încheiate de către ANRM, perimetrele Felix şi Voivozi, aşteaptă să primească undă verde de la Palatul Victoria.
„Nu există în momentul de faţă pentru Băile Felix şi nici pentru judeţul Bihor niciun fel de licenţă de explorare sau exploatare a gazelor de şist”, declara atunci ministrul Plumb. Mai mult, ministrul plusa, spunând că a avut grijă ca „licenţele” acordate companiilor petroliere să scoată din calcul aceste aşa-numite gaze de şist, ce pot fi exploatate doar prin ultra-controversata metodă a fracturării rocilor. Jurnal bihorean şi-a arătat atunci interesul pentru conţinutul „licenţelor” la care făcea referire Rovana Plumb. Ministrul ne-a asigurat de o transparenţă totală, trimiţându-ne către ofiţerul său de presă, Adriana Mărgărit, pentru ca aceasta din urmă să ne pună la dispoziţie orice document solicitat. Însă, o dată plecată spre Bucureşti, transparenţa promisă de către ministru s-a volatilizat, transformându-se, în fapt, într-o opacitate faţă de nevoia de a lămuri lucrurile. Adriana Mărgărit nu a făcut decât să ne trimită către Agenţia Minerală pentru Resurse Minerale (ANRM), indicând această instituţie ca fiind singura care ne poate ajuta cu conţinutul contractelor respective. Aceasta în condiţiile în care ministrul vorbise deja despre aceste contracte. Aşadar, ele existau şi la Ministerul Mediului!
Din partea ANRM a stat de vorbă cu Jurnal Bihorean Mihai Spătaru, consilierul Claudiei Răileanu, ş