Procedura de atragere a unui investitor la compania Cupru Min SA Abrud, care să investească zeci de milioane de euro, ar putea fi „dinamitată“ de un proces comercial. Tribunalul Bucureşti a obligat săptămâna trecută societatea minieră să plătească peste 77 de milioane de lei (17,3 milioane de euro) către societatea Energo Mineral SA Bucureşti, aflată în procedură de insolvenţă.
Instanţa a anulat contractele încheiate între cele două părţi în 2007 şi a dispus obligarea companiei Cupru Min să restituie suma menţionată către societatea din Bucureşti. Decizia Tribunalului nu este definitivă şi mai poate fi contestată cu recurs. Procesul a fost iniţiat în 2010 de Activ Lichidator Bucureşti, administratorul judiciar al societăţii Energo Mineral SA.
„(Instanţa –n.r.) dispune anularea contractului de cooperare nr. 1 din data de 06.06.2007, a contractului de locaţiune nr. 2 încheiat la data de 06.06.2007 şi a contractului de asistenţă tehnică nr. 3 din data 06.06.2007 şi obligă pârâta să restituie averii debitoarei suma de 77.121.411,15 lei“, se arată în minuta instanţei de judecată. Cupru Min Abrud a solicitat înscrierea în tabelul creditorilor de la Energo Mineral SA cu o sumă de circa 50 de milioane de lei. Cererea a fost aprobată doar parţial, pentru valoarea de 1,5 milioane lei, pentru restul sumei urmând să fie luată o decizie de către judecătorul sindic după finalizarea procesului comercial dintre cele două companii.
Istoria parteneriatului
Energo Mineral SA Bucureşti este un fost partener de afaceri al companiei Cupru Min din judeţul Alba în perioada 2007 – 2009. În urmă cu cinci ani a fost încheiat un contract de asociere între Cupru Min şi consorţiul format din societăţile Cuprom SA, Energo Mineral SA şi Ipronef SA, deţinut de oamenii de afaceri Horia Simu şi Horia Pitulea, aşa-zişii „baroni ai cuprului“. În schimbul dre