Aninoasa este primul oraş din România care a intrat în insolvenţă. Închiderea minei din zonă, alături de plata ratelor la un credit contractat în acelaşi timp, au condus la falimentul localităţii.
„A luat un credit de la bancă şi nu l-a mai putut plăti”, o frază tot mai des auzită în ultimii ani, mai ales în discuţiile despre companii şi clienţii persoane fizice.
Însă, municipalităţile, preferate până nu de mult de către bancheri ca destinaţie sigură de plasare a creditelor, au început să aibă probleme, să plătească cu întârziere creditele. Şi peste asta a venit şi legea insolvenţei autorităţilor publice, care permite ca pentru prima oară o localitate să se pună la adăpost faţă de creditori, prerogativ rezervat doar firmelor până acum.
O ordonanţă de urgenţă din luna mai a căzut la fix peste problemele oraşului Aninoasa din judeţul Hunedoara. Localitatea cu 5.000 de locuitori avea mari probleme cu plata furnizorilor şi creditorilor, aşa cum ECONOMICA.NET a scris aici.
În luna iunie, după o cerere depusă la Tribunalul Hunedoara, Aninoasa a intrat oficial în insolvenţă. Instanţa a numit administrator judiciar pe SCP Tudor&Asociaţii SPRL, care a întocmit un raport privind cauzele insolvenţei şi tabelul preliminar al creanţelor. Puteţi citi mai multe aici.
Datorie mare, venituri mici
Datoriile primăriei au crescut de la 4 milioane de lei în 2007 la 10,5 milioane de lei în 2011, când gradul de îndatorare era de 200%. În 2012, după ce a primit nişte bani de la Consiliul Judeţean pentru plata arieratelor şi s-au făcut compensaţii cu furnizorii, datoriile au scăzut la 6,6 miloane de lei, însă gradul de îndatorare a rămas ridicat, de 100%, se arată în raport.
Firmele aveau datorii la Primărie – taxe şi impozite neîncasate – de 2,7 milioane de lei la sfârşitul lunii martie. 2,2 milioane de lei sunt numai datoriile unor firme intrate în