Spasmele oculare sunt un fenomen pe care, fără îndoială, l-am simţit toţi pe propria piele. Acestea au cauze pe care medicii le pot explica în totalitate.
Totuşi, se vehiculează câteva cauze, specialiştii oferind şi câteva soluţii pentru calmarea acestora, conform Shine.
1. Stresul. Efectele stresului sunt uneori ciudate, iar printre ele se numără şi spasmele oculare. Stresul produce episoade de spasme oculare de lungă durată, care se pot manifesta mai multe zile la rând, cu sau fără pauză. Medicaţia antispastică poate ajuta. Meditaţia şi mişcarea în aer liber sunt şi ele eficiente.
2. Cofeina şi alcoolul. Efectul de stimulare pe care îl are cofeina sau cel de relaxare pe care îl produce alcoolul pot determina apariţia spasmelor oculare, mai ales atunci când sunt consumate în exces.
3. Hidratarea defectuoasă. Spasmele oculare pot avea drept cauză un organism deshidratat sau care primeşte constant mult mai puţină apă decât are nevoie.
4. Deficitul de minerale. Deficitul de magneziu este unul dintre cele mai comune dezechilibre nutriţionale care pot duce la spasme oculare. Consumul de alimente bogate în magneziu – spanac, migdale, fulgi de ovăz – poate combate fenomenul.
5. Uscăciunea ochilor. Cei care poartă lentile de contact cunosc senzaţia de ochi uscat. Acesta poate să fie şi rezultatul proceselor naturale de îmbătrânire, sau efectul unor medicamente. Uneori folosirea lacrimilor artificiale poate anula spasmele oculare.
6. Oboseala oculară poate să fie una din cauzele care să conducă la spasme oculare. Expunerea la lumină intensă sau purtarea unor ochelari nepotriviţi duce la apariţia acestor spasme oculare.
7. Încleştarea maxilarului şi scrâşnitul dinţilor pot duce la apariţia spasmelor oculare. De cele mai multe ori încleştarea maxilarului şi bruxismul (scrâşnitul din dinţi) sunt fenomene involuntare, care apar mai al