Mesajul autorităților județene, al parlamentarilor de Caraș-Severin și al societății civile
Faimoasa cale ferată Oravița – Anina, supranumită ”Semmeringul bănățean”, după la fel de celebrul traseu care traversează Muntele Semmering din Austria, a împlinit 150 de ani.
Este prima cale ferată montană din România, o minune a tehnicii de la anii 1800, funcțională și astăzi. Aniversarea a fost marcată, începând de vineri, la Oravița, printr-o serie de manifestări, reunite în cadrul proiectului „Bucuria societăţii civile exprimată la a 150-a aniversare a Căii Ferate Montane Oraviţa – Anina”. Activitățile au debutat la Teatrul Mihai Eminescu din Oravița, cu vizionarea unei expoziţii de fotografii, aparţinându-i lui Andrei Berinde, dar şi a unui stand de lucrări de istorie feroviară. A urmat apoi o sesiune de comunicări despre „Calea Ferată Oraviţa – Anina”. „Fotografiile ilustrează imagini de pe calea ferată Oraviţa – Anina, scanări după documente care arată trenurile anilor 30 – 40, sunt şi fotografii cu prima locomotivă care a circulat pe această rută, dar şi poze cu gări monumentale din România, multe din ele, din păcate, dispărute astăzi”, a afirmat Andrei Berinde. Acţiunile de vineri s-au încheiat cu o întâlnire de suflet între generaţiile de feroviari din Oraviţa, precum şi cu audierea „Imnului Semeringului Bănăţean”, compus de cantautorul Cristian Buică.
Viitorul poate fi turismul
„E un moment foarte important pentru noi, e un moment de suflet. Vorbim despre cea mai veche cale ferată din România şi trebuie să facem tot ce e posibil, în perioada următoare, prin toate pârghiile pe care le avem, ca această cale ferată să se menţină, iar circulaţia pe ea să se desfăşoare în condiţii normale”, a precizat Mircea Benec, directorul regional al CN CFR Timişoara. La rândul său, primarul oraşului Oraviţa spune că este foarte important