Guvernul alternativ al PDL este condus de prim-vicepreşedintele Cătălin Predoiu, iar în componenţa sa regăsim atât foşti miniştri din Cabinetele Tăriceanu, Boc şi Ungureanu, cât şi nume noi. În teorie, miniştrii „din umbră“ ar trebui să devină titulari în cazul în care democrat-liberalii ar prelua puterea. În practică însă, sunt şanse mici ca unele din numele anunţate ieri să şi figureze într-un viitor guvern. Este, în primul rând, cazul europarlamentarului Monica Macovei, desemnată să se ocupe de Justiţie, despre care se ştie că nu are o relaţie prea bună cu mulţi membri ai PDL (atât din cauza mult discutatelor criterii de integritate pe care le-a propus şi susţinut, cât şi a criticilor pe care nu s-a ferit sa le aducă unor grei ai partidului). În plus, pe când ocupa funcţia de ministru al Justiţiei în Cabinetul Tăriceanu I, Macovei a avut relaţii tensionate cu mai toţii colegii de Guvern, dar şi cu parlamentarii majorităţii la putere.
Faptul că nu toţi miniştrii „din umbră“ vor ajunge titulari a fost, de altfel, admis chiar de preşedintele PDL, Vasile Blaga. „Cei care au fost astăzi desemnaţi să facă parte din acest guvern nu toţi vor ajunge miniştri. Activitatea lor va fi analizată strict în conformitate cu modul de funcţionare a acestui guvern de către Biroul Permanent Naţional al partidului“, a precizat Blaga. Potrivit acestuia, guvernul alternativă „are obligaţia de a sancţiona guvernarea USL zi de zi, de a scoate în evidenţă nerealizările acestui guvern“, dar şi de a propune soluţii.
Cabinetul Boc reloaded
De Finanţe se va ocupa iar Gheorghe Ialomiţianu, membru al Cabinetului Boc II din septembrie 2010 până în februarie 2012. Tot din perioada Boc au fost preluaţi şi miniştrii Anca Boagiu (se va ocupa de Infrastructură) şi Sulfina Barbu (la Mediu, în loc de Muncă). De asemenea, în guvernul alternativ o regăsim pe Andreea Paul,