”Când vine apa caldă?” şi ”Vom avea căldură în casă la iarnă?”. Acestea sunt întrebările care îi frământă pe mulţi focşăneni în prag de iarnă, după o vară întreagă în care mulţi s-au spălat cu apă rece sau la lighean. Autorităţile locale au pregătit un proiect de Hotărâre de Guvern pentru alocarea unor sume de bani din fondul de rezervă al Guvernului, pentru plata datoriilor la gaze. Este nevoie urgentă de bani, pentru repornirea sistemului de termoficare din Focşani, pentru că pe 7 octombrie în oraş va ajunge o echipă de norvegieni, care, timp de o lună, vor face probe la noile motoare ale ENET.
În ultima perioadă, în oraş pluteşte o întrebare în aer: ”Când dă drumul la apă caldă?”. Focşănenii sunt tot mai îngrijoraţi cu privire la reluarea furnizării apei calde şi a căldurii, la iarnă, după aproape patru luni de duşuri reci. În prag de iarnă, când temperaturile încep să ne dea din ce în ce mai mulţi fiori reci, mulţi dintre abonaţii ENET se întreabă, pe bună dreptate, dacă vor mai avea vreodată apă caldă şi, mai ales, căldură, în contextul situaţiei financiare precare a societăţii, care se perpetuează de la an la an.
După începerea anului şcolar, lucrurile au început să se complice, dacă stăm să ne gândim că, pe de o parte, vremea este în răcire, iar mulţi copii sunt nevoiţi să se spele cu apă încălzită. O parte dintre clienţii ENET au fost prevăzători şi şi-au montat boilere, însă mulţi, majoritatea pensionari cu venituri mici, nu şi-au permis achiziţionarea unui astfel de aparat, care costă câteva sute de lei, şi s-au descurcat cum au putut, încălzind apa în oale, pe aragaz.
Pe fondul răspunsurilor evazive ale responsabililor de la nivel local cu privire la data la care va fi repornit sistemul de termoficare, oamenii au început să ”parieze” la bursa zvonurilor cu privire la ziua ”fericită” la