Manualele şcolare noi primite de elevii de clasa I nu sunt conforme cu programa, astfel că învăţătorii sunt nevoiţi să selecteze doar capitolele de care au nevoie. Iar pentru cele care sunt în plus de studiat, conform programei, învăţătorii fac fişe sau cumpără manuale auxiliare cu acordul părinţilor.
Situaţia îi nemulţumeşte profund pe învăţători, care sunt nevoiţi să facă eforturi pentru a-şi putea desfăşura în bune codiţii activitea. Pentru a nu îi pune pe părinţi la cheltuială, carele didactice au găsit soluţii, însă activitatea nu poate fi desfăşurate în condiţii sută la sută normale fără manuale complete, după care să fie ghidată corect activitatea. „Sunt supărată că nu am manuale, programa pentru clasa I fiind total schimbată. Eu m-am încăpăţînat. Nu am cerut bani părinţilor pentru manuale auxiliare, nici pentru caiete speciale, dar voi face fişe, iar elevii vor lucra de pe ele. Conform programei, la matematică şi explorarea mediului ar însemna să mergem după două manuale. La matematică nu se regăseşte adunarea şi scăderea cu trecere peste ordin. În această situaţie, eu parcurg manualul, iar ce este în plus în programă fac de prin fişe. Mi-am cumpărat toate manualele de la toate editurile, care m-au costat 150 lei, dar niciun manual nu este complet. Unii colegi au preferat manualele auxiliare, eu am preferat fişele. Consider nivelul clasei ridicat şi atunci vreau să fie şi mai ridicat. Fiecare elev va avea un dosar, care va sta la şcoală, astfel uşurăm şi ghiozdanele acestora”, a declarat o învăţătoare de clasă pregătitoare din Focşani.
Odată cu introducerea clasei pregătitoare, materia şcolară a fost modificată. O parte dintre capitole au fost trecute pentru studiu la aceste clase, materia pentru clasa I devenind astfel mai dificilă. Inspectorul de specialitate spune că are cunoştinţă de această dificultate cu care se confruntă cadre