Medicină în condiții grele la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iași. La secția de ortopodie unde sunt tratați pacienți din toată Moldova, doctorii au la dispoziție o singură trusă, veche de 10 ani, cu piese ruginite şi insuficiente. Medicii spun că au făcut zeci de demersuri pentru a primi instrumentar nou, dar până acum nu s-a găsit o rezolvare.
Trusa cu instrumente vechi și care au început să ruginească este singura pe care medicii ortopezi de la Spitalul Sfânta Maria sunt nevoiți să o folosească în tratarea copiilor cu fracturi deschise sau cu infirmități care necesită alungirea oaselor. Fixatoarele pentru picioare trebuie purtate cel puţin 6 luni pentru a avea rezultate.
Și cum echipamentele sunt puține, lista de aşteptare creşte, anual fiind înregistrate 10-15 cazuri noi.
„Încercăm să programăm bolnavii care sunt cronici şi în acelaşi timp să păstrăm anumite componente pentru eventuale urgenţe. Sunt situaţii în care, nefiind o urgenţă, putem să reprogramăm bolnavii pentru peste o lună, două, trei, în aşa fel încât să nu aibă de suferit," a explicat Dan Apostol, medic primar chirurgie şi ortopedie pediatrică.
Situația îi nemulțumește atât pe medici cât și pe părinții micilor pacienți al căror chin se prelungește.
O trusă nouă ar fi suficientă pentru a putea rezolva cu succes toate cazurile, spun medicii. Costă însă 11 mii de euro, iar conducerea spitalului mărturiseşte că nu-și permite aceasta sumă din bugetul pe acest an.
Vom găsi soluţii de colaborare cu firme de profil care să ne ofere truse complete de tije şi plăci, şuruburi şi ce mai trebuie în ortopedie pentru a se asigura urgenţele, iar noi urmând să achităm strict ce folosim din acea trusă," a spus Radu Terinte, managerul Spitalului de Copii ''Sfânta Maria'' Iaşi.
Procedura care tratează infirmități ale m