* Mai e puţin până la sărbătorile dedicate recoltei 2013. Ca să nu fie o sărbătorire în lipsă (fiindcă semne bune anul nu prea are), până atunci trebuie ca aceasta să existe, trebuie încropit ceva, să avem un sărbătorit cât de mic, acolo, să sufle în lumânări. Vom avea ce sărbători? Am mers pe câmpuri, să aflăm de la faţa locului şi de la cei direct implicaţi în procesul de recoltare:
- Spor la treabă, bade! Ce munciţi aici?
- Gică, lasă toporul, că domnul nu-i de la Primărie! Noi muncim şi să aveţi grijă să nu scoateţi declaraţiile din context, în caz că declarăm ceva!
- Vreau să scriu despre toamnă şi despre muncă...
- Aveţi grijă, că am şi eu reportofon şi înregistrez!
- Purtaţi mereu reportofonul la dumneavoastră, când ieşiţi pe câmp, la muncă?
- Păi, în fiecare zi vin de la presă, să ne întrebe. În rest, ascult muzică la el.
- Ce recoltaţi?
- Recoltăm recolta. Ce-a ieşit.
- Ce-a ieşit?
- Iese decât ce dă Domnul. În 2011 am pus fasole şi a ieşit bostani. Anul trecut am pus rapiţă şi ne-a ieşit etnobotanice, că a venit poliţia, a dat foc la tarla şi, de la fum, am visat frumos!
- Bostanii îi daţi la porci?
- Seminţele le mâncăm, dar păstrăm carapacea, o scobim, îi facem ochi, gură cu colţi, şi punem lumânare aprinsă înăuntru, să speriem...
- Dar până pe 31 octombrie mai e mult!
- Să speriem pe ăia de la Primărie, care mai umblă pe la case, să ceară. Bostanul e o aluzie: dacă nu se sperie de la el, se sperie de la argumente serioase, adică topoare, furci. Bostanii-s buni şi la iluminat stradal, când vine lumea de la bufet...
- Pe lângă bostani ce mai aveţi pe ogoare?
- Sperietori. Pentru fiecare om din sat, câte o sperietoare care seamănă cu el, un alter-ego, ca să fiu pe înţelesul cititorilor dumneavoastră.
- De ce şi de când?
- De când ne scotea la muncă, la coop