La câteva zile după ce premierul Victor Ponta i-a scos la suprafaţă pe minerii care protestau în subteran cerând începerea exploatării, Valeriu Zgonea, călare pe bolovanii de aur, s-a pozat şi el, copleşit de gânduri, în mina de la Roşia Montană, unde a intrat... pentru a vedea cum lucrează în adâncuri minerii metalelor preţioase.
În tentativa lor de a arăta publicului ce muncă grea au de făcut minerii în subteranele Apusenilor, nici premierul Ponta, nici preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, nu par să fi citit contractul şi proiectul Roşia Montană.
Conform datelor tehnice ale exploatării, postate pe site-ul Gold Corporation, exploatarea nu se va face în mine, ci în patru cariere de suprafaţă, prin dinamitarea munţilor. Conform datelor tehnice, proiectul de la Roşia Montană se va derula timp de 14 ani, în patru cariere - deci nu mine - unde o cantitate de 214,9 milioane de tone de rocă va fi dislocată cu explozibil şi apoi va fi supusă cianurării, pentru a se extrage 314 tone de aur şi 1.480 de tone de argint. 250.000 de tone de cianură
Procesul tehnologic va folosi, în total, 250.000 de tone de cianură de sodiu. La finalul proiectului, sterilul cu cianură de sodiu - cianura neutralizată până la concentraţia de 5-7 miligrame pe litru - va fi depozitat în iazuri de decantare. Menţionăm că doza letală pentru om este 1,5 mg/kilogram corp. Protest anti-Roşia Montană în Irlanda
Manifestările împotriva proiectului de la Roşia Montană au cuprins mai multe oraşe din ţară şi chiar s-au extins şi în afara graniţelor României. Aproximativ 150 de români stabiliţi în Irlanda au ieşit duminică în stradă, în semn de solidaritate cu protestatarii de acasă.
Manifestaţii împotriva actualului proiect de la Roşia Montană au avut loc şi la Dublin
Manifestaţia din centrul Dublinului, care a durat şase ore, a fost iniţiată de Raluca Liana Gabor (25