Inima Mariei a reînceput să bată luni, în jurul prânzului, după ce mai bine de 20 de minute s-a oprit. Pentru că asta se întâmplă atunci când, pe cord deschis, mâinile unor medici repară greşelile naturii: inima se opreşte. Azi, la Marie Curie, în secţia de cardio-chirurgie pentru copii, inima Mariei, o fetiţă de doar 6 ani, a reînvăţat să bată. De data asta corect. Inima ei a fost prima operată într-o clinică nou-nouţă, cu dotări de top, care a stat mai bine de doi şi jumătate închisă. Din nepăsare.
Amenajată pe o suprafaţă de 750 de metri pătraţi, cu două săli de operaţii şi cel mai performant angiograf din ţară, secţia de cardio-chirurgie de la Marie Curie a avut până de curând lacăt pe uşă. Asta după ce, pentru realizarea ei, s-au investit 3,5 milioane de euro. Banii au provenit din donaţii, 1,8 milioane strânşi de Asociaţia Inima Copiilor, iar restul până la 3,5 milioane au reprezentat contribuţia Ministerului Sănătăţii.
Din nepăsare şi birocraţie însă, secţia a stat închisă, timp în care copiii românilor născuţi cu malformaţii cardiace au căutat salvarea la clinicile din străinătate. Între avize, scuze şi birocraţie, şi zeci de articole în gândul, primul publicat în 2009, mulţi dintre cei mici au murit, neavând norocul şi - adesea şi banii - pentru a ajunge la intervenţie în Germania, Austria sau Italia. De azi însă, cu toţii au şansă. Clinica s-a deschis, iar primii doi copii - două fete de 6, respectiv 5 ani, au şi fost operate de ceea se numeşte DSA. Defect Septal Atrial. Iar Maria este una dintre ele.
Boala i-a fost descoperită la un control de rutină, povesteşte Alina, mama fetiţei. " Avem medic de familie pediatru şi, la un banal control, ascultând-o pe Maria la inimioară, ne-a dat o trimitere la cardiologie", sintetizează mama începutul coşmarului.
Copilul ei avea doi ani şi provenea dintr-o sarcină gemelară. Născuse la term