Producătorii agricoli locali au reuşit să strângă în această toamnă 1,9 milioane de tone de floarea-soarelui, în creştere cu 60% faţă de sezonul anterior, cantitatea fiind cea mai mare dintre toate economiile din Uniunea Europeană.
România ocupă pentru prima dată poziţia de lider european la producţia de floarea-soarelui, iar recolta actuală este şi cea mai mare din istorie.
Ca urmare a cantităţilor mari din piaţă, preţurile s-au redus cu 40%, dar chiar şi aşa seminţele de floarea-soarelui reuşesc să aducă în economie aproximativ 500 de milioane de euro, potrivit calculelor ZF. În perioada decembrie 2008 - septembrie 2013 preţul unei sticle de ulei Floriol de un litru s-a scumpit cu 7% la 6,7 lei, potrivit unei analize a ZF.
„Floarea-soarelui şi rapiţa sunt cele mai profitabile culturi, culturile de plante oleaginoase au fost întotdeauna aşa. Productivitatea a fost în acest an bună spre foarte bună datorită condiţiilor meteo, şi 2011 a fost un an asemănător. Cred că ferma noastră se va avea în acest an o medie de
2,8 tone/hectar“, explică francezul Arnaud Charmenant, administratorul fermei de 2.500 de hectare Tudor 92 din Călăraşi, cu afaceri de 2,9 milioane de euro.
Vremea bună a fost principalul element ce a dus la majorarea de productivitate având în vedere că şi alte economii din regiune au înregistrat ritmuri de creştere mai mari decât cele din vestul continentului.
Spre exemplu, recolta bulgărească a avut un avans de 30%, iar cea maghiară de 20%. În acelaşi timp, fermierii francezi s-au mulţumit cu un plus de doar 6%.
Fermierii s-au expus în acest an pe floarea-soarelui cu 1,1 milioane de hectare la nivel de economie, adică 13% din totalul arabil local, în creştere uşoară faţă de sezonul anterior, arată datele Coceral, organizaţie europeană a traderilor şi procesatorilor de materii prime agricole.
Avansul re