Zece zile în Oraşul Visurilor pot reprezenta un veritabil tur de forţă. Oricum, oricât te-ai strădui, nu poţi acoperi tot ce ţi-ai propus să vezi. Îţi rămâne să visezi că te vei întoarce cândva într-unul din cele mai frumoase oraşe şi interesante oraşe ale lumii.
Cele mai multe muzee sunt închise lunea (şi) în Paris. Oraşul are însă o ofertă turistică atât de mare, încât nu ai cum să te plictiseşti. Inima Parisului, Île de la Cité, e deschisă şi lunea.
Prin secolul al III-lea î.Hr., parisii, adică luntraşii, au ridicat o cetate fortificată pe această insulă a Senei, cu o lungime ceva mai mare de un kilometru, multă vreme constituind un loc de trecere a râului. În vremea romanilor, aşezarea dezvoltată aici a primit numele de Lutetia Parisiorum. Distrusă de invadatorii barbari, aşezarea a fost refăcută şi fortificată din nou, servind, începând cu secolul al VI-lea, drept cetate de scaun a regilor franci, situaţie menţinută până în veacul al XIV-lea.
Insula e dominată de Catedrala Notre-Dame, unul dintre simbolurile oraşului. În acest an s-au împlinit 850 de ani de la începerea construcţiei, motiv pentru care din interiorul catedralei, de la bancomate amplasate pe părţile exterioare ale culoarelor care înconjoară corul, turiştii pot achiziţiona monede aniversare. Doi euro nu reprezintă o avere, aşa că mi-am permis şi eu această investiţie.
Capodoperă a arhitecturii gotice, catedrala a servit ca loc de întâlnire a breslelor de meşteşugari, a fost un centru cultural renumit în întreaga Europă medievală şi tot aici s-au petrecut numeroase evenimente importante din istoria Franţei: încoronări de regi, nunţi regale (probabil cea mai cunoscută fiind cea dintre Henric de Navarra şi Margareta de Valois, eveniment care a precedat Noaptea Sfântului Bartolomeu) şi încoronarea lui Napoleon Bonaparte, în 1804.
E gre