Dupa ce au bulversat datele economice in Statele Unite, gazul si petrolul de sist incep sa modifice peisajul energetic mondial, cu efecte din ce in ce mai vizibile, chiar daca ramificatiile sunt inca nesigure, scrie AFP.
Unul dintre exemplele cele mai frapante este carbunele american, la care producatorii nationali au inceput sa renunte tot mai mult, preferand gazul de sist mai ieftin, si care acum este exportat la preturi mici in Europa si in Asia.
Acest lucru a relansat centralele electrice pe batranul continent, in detrimentul celor pe gaze si in ciuda emisiilor sporite de CO2.
Profesionistii din sector se asteapta ca gazul american sa inceapa sa fie exportat in cativa ani in Asia si Europa, sub forma gazului natural lichefiat (GPL).
"Trei proiecte de terminale de export (plus un al patrulea in aceasta luna, n.r.) au primit deja autorizatiile necesare (...) iar in 2016 GPL-ul american va incepe sa fie exportat, ceea ce va modifica relatiile dintre pietele de gaz" ale fiecarui continent, subliniaza Tim Gould, analist la Agentia internationala a energiei, intr-o conferinta de presa la inceputul lui septembrie.
"Statele Unite vor incerca sa nu exporte masiv gaz, deoarece incearca sa mentina un nivel cat mai redus al pretului local, dar fara indoiala in timp vor exista peste zece terminale de export orientate spre Europa si Asia", crede Jerome Ferrier, presedinte al Uniunii internationale a gazului.
Redesenarea hartii mondiale
Piata petrolului a inceput de asemenea sa fie afectata de extractia din America de Nord atat a gazului de sist (care contin adeseori petrol) dar si a zacamintelor de petrol de sist sau "compact" (tight oil).
Cu acest petrol neconventional, "Statele Unite revin la productia petroliera pe care o aveau in urma cu 25 de ani", respectiv peste 7 milioane de barili