Delta Vacaresti din inima Bucurestiului, un colt de rai unde natura nu a fost distrusa inca, asteapta sa fie declarata arie urbana protejata.
Toata lumea pare a fi de acord. Ecologistii, ONG-urile, primaria, Academia Romana, cu totii si-au dat acceptul pentru a oferi acestui teren spectaculos statutul de arie protejata. Dar, ca de obicei, lucrurile nu sunt atat de simple pe cum par.
Membrii organizatei Salvati Delta, cei care au si conceput dosarul de declarare a acestei zone drept arie protejata au anuntat, vineri, cu surle si trambite, ca mai este putin pana cand zonei i se va da statutul sau de drept. Pana aici nimic complicat. Lucrurile devin intortocheate in momentul in care in scena apar fostii proprietari ai terenului.
Peste 140 de familii au ramas fara terenuri in anii '80 si le-au revendicat in instanta. Oamenii spun ca pe locul unde acum se afla aceasta zona salbaticita ei sau stramosii lor aveau case. Ceausescu a decis sa le darame pentru a face un lac de acumulare. Planul dictatorului a fost curmat de revolutie inainte de a inunda zona dar dupa ce a apucat sa ia terenurile oamenilor.
Delta Vacaresti, o zona cu specii de pasari protejate, vulpi si dihori
Din punctul de vedere al ONG-urilor, delta Vacaresti este o comoara ecologica. Desi zona se invecineaza pe toate partile cu blocuri turn, ea este o oaza naturala in care traiesc numeroase specii de pasari si mamifere (vidre, dihori, vulpi) pe care, in mod normal, ar fi imposibil sa le gasesti in zonele urbane.
"Este o zona naturala care s-a dezvoltat tocmai pentru ca interventia omului a fost minora si natura si-a reintrat in drepturi. Vorbim de peste 90 de specii de pasari dintre care 40 sunt protejate. Vorbim de un adevarat muzeu viu in centrul Bucurestiului. Mai avem foarte putin sa il transformam in parc natural urban. @