Specialiştii recomandă mierea pentru efectul ei calmant, expectorant, emolient şi, mai ales, pentru că ajută la întărirea sistemului imunitar. Iată câteva preparate pe bază de miere, care vă ajută să luptaţi împotriva simptomelor răcelii.
Pastă din miere cu turmeric
Acest preparat este antiinflamator, combate tusea, elimină iritaţiile faringelui şi traheei. Se amestecă trei părţi de miere cu o parte de turmeric (şofran de India sau curcuma) şi se ia o linguriţă de 3-4 ori pe zi, după masă.
Bombiţe vitalizante
Sunt o sursă de vitamine şi întăresc sistemul imunitar. Aveţi nevoie de cuişoare, ghimbir, cardamon, seminţe de susan, scorţişoară, cătină, busuioc, cimbru sau cimbrişor, salvie şi lemn dulce. Măcinaţi fin plantele cu o râşniţă şi amestecaţi-le cu miere până obţineţi o pastă. Modelaţi „bombiţe” pe care le puteţi pudra cu nucă sau nucă de cocos. Luaţi 3-5 bombiţe pe zi.
Miere cu scorţişoară
Un desert gustos, cu efecte benefice asupra sistemului respirator. Mierea cu scorţişoară combate tusea şi reprezintă un antibiotic natural. Dacă vă confruntaţi cu o răceală obişnuită, fără complicaţii, ar fi indicat să luaţi o lingură de miere călduţă amestecată cu un sfert de linguriţă de scorţişoară pudră, timp de trei zile. Luaţi acest remediu din două în două ore. Este dovedit că vindecă majoritatea cazurilor de tuse cronică, răceala şi curăţă sinusurile.
Ghimbir, împotriva febrei
Un aperitiv din ghimbir şi miere vă ajută să scăpaţi de febră şi acţionează ca un antiinflamator natural. Aveţi nevoie de o rădăcină de ghimbir proaspăt ras, sucul de la o lămâie şi 2-3 linguri de miere. Se amestecă ingredientele şi se ia o linguriţă de trei ori pe zi, după masă sau în timpul mesei. Preparatul se păstrează la rece în borcan închis 7-10 zile.
De ce e bună mierea de albine?
• Este un bun vehicul pentru plantele medicinale. Prin