Pentru mulți ani, am avut în minte mitul, specific culturiștilor, că “mai mult este mai bine” când vine vorba de volumul de aerobic pentru a intra în formă.
Acel fel de gândire a făcut să pierd masă musculară prețioasă și rotunjimea mușchilor în fazele finale ale pregătirii pentru concurs. Un motiv pentru care ajunsesem să fac astfel era ca să compenseze prostul meu obicei de a mânca foarte mult și ceea ce nu trebuia în perioada de masă.
Făceam aerobic zilnic în perioada de masă, dar și mâncam mult. Când începeam dieta pentru concurs, corpul meu era deja acomodat cu lungile sesiuni de aerobic, așa că, pentru a avea rezultate vizibile, nu aveam altă opțiune decât să fac și mai mult aerobic. Ce altceva am ars pe lângă grăsime? Dacă răspunsul tău este mușchi, atunci primești nota 10! Soluția era de fapt să mă controlez puțin în perioada de masă, să am ocazional mese de trișare, nu să mă îndop ca porcul în fiecare seară.
O altă problemă critică legată de aerobic și cum să fii sigur că arzi grăsime, nu mușchi, este cea a mitului aerobicului pe stomacul gol. Pentru mulți ani s-a crezut că cea mai eficientă metodă de a arde grăsimea este să faci aerobic, dimineața, pe stomacul gol. Raționamentul era că glicogenul din mușchi (carbohidrații pe care îi mâncăm sunt convertiți de ficat în glicogen și depozitați în mușchi) este consumat de-a lungul nopții și atunci corpul nu are la dispoziție această rezervă drept combustibil, așa că trece imediat la rezervele de grăsimi. Studii recente au testat această teorie, deși mulți culturiști au observat că pot arde aproximativ aceeași cantitate de grăsime și dacă fac aerobicul după ce iau micul dejun normal, care conține și carbohidrați.
Citeste mai mult pe fitness-nutritie.ro
Citeste si Exerciţiul aerobic – aliatul tău împotriva insomniei